Pljukanci su tradicionalna istarska tjestenina tj. pašta, kako ju volimo zvati. Iako je kupovna tjestenina vrlo ukusna i primamljivih oblika, ponekad se stvarno isplati napraviti svoju domaću tjesteninu. Pljukanci se vrlo brzo naprave i za njih nisu potrebni nikakvi egzotični sastojci, zato su vrlo često na našem meniju. Pogotovo nakon što sam ih naučila raditi na Festivalu pašte.
Neki u tijesto dodaju jaje ili maslinovo ulje, no originalni pljukanci rade se samo od brašna i vode.
Sastojci
300 g glatkog brašna
1 žličica soli
220 ml tople vode
Priprema
1.Sve sastojke staviti u zdjelu i rukama izmiješati.
2.Prebaciti na radnu površinu koju je potrebno prethodno malo pobrašniti da se tijesto ne lijepi.
3.Mijesiti dok smjesa ne postane glatka.
4.Tijesto vratiti u posudu i pokriti krpom te ostaviti pola sata da “odmori”.
5.U loncu zakuhati vodu, dodati sol kad zakipi i ubacivati pljukance.
6.Pljukanci se rade na način da se od tijesta otrgne komadić tijesta veličine otprilike 1-2 cm i zatim se trlja između dlanova dok se ne izduži. Na taj se način dobije vretenasti oblik tjestenine po kojem su pljukanci poznati. A mogu se valjati i po pobrašnjenoj radnoj površini.
7.Kuhati 10-15 minuta (ovisno o veličini), ocijediti i pomiješati s nekim umakom. Najbolje pašu uz umak od šparoga, divljači ili tartufa.
Zamrzavanje:
Pljukanci se mogu i smrznuti, tako da ih se stavi na papir za pečenje, pobrašni i prekrije prozirnom folijom (to se sve stavi u neku posudu i kad se smrznu može ih se prebaciti u vrećicu). Smrznuti pljukanci idu direkt u vodu prilikom kuhanja, nema odmrzavanja.
Osim pljukanaca, u Istri su poznate još i sljedeće vrste tjestenina:
lazanje, pasutice, makaruni, fidelini, rigatoni, ravioli, no najpoznatiji i najtraženiji u sjeverozapadnoj Istri su fuži i pljukanci.
Ako vas zanima još ideja za recepte, navratite na moj Instagram: Mamika.tea
[…] g tjestenine (pljukanci, fuži i sl.) 50 g maslaca 200/250 ml vrhnja za kuhanje 80 g […]
[…] je zapravo brašno od durum pšenice, a koristi se prvenstveno za izradu tjestenine. Grublje je teksture, što podsjeća na griz i palentu, pa se u našim krajevima taj naziv koristi […]
[…] je zapravo brašno od durum pšenice, a koristi se prvenstveno za izradu tjestenine. Grublje je teksture, što podsjeća na griz i palentu, pa se u našim krajevima taj naziv koristi […]
[…] radim još od srednje škole, što znači oko 20 godina! Kroz to dugo vrijeme isprobavala sam razna tijesta i većinom sam ih pripremala odokativno. To je dovelo do toga da su tijesta nekad bila više fina, […]
[…] su vrsta punjene tjestenine. Mogu se puniti bilo čime, pa čak i nečim slatkim. Porijeklom su iz Italije, pa su se, kao i […]
[…] uz palentu (u ovom slučaju dodala sam u nju malo češnjaka i svježeg origana), neku paštu/ tjesteninu ili možete samo točati kruh u […]
Zaboravili ste jaja
Postovana, u ovaj recept ne idu jaja.