Njoki od batata pravo su osvježenje u odnosu na one od krumpira. Mekani su i ne padaju teško na želudac. Mogu se i smrznuti i to na način da se svaki pobrašni i stavi u vrećicu (moraju se pobrašniti kako se ne bi lijepili jedni za druge). Najfiniji su uz neki umak (kao npr. onaj s tartufatom).
SASTOJCI:
500 g batata
180 g brašna
1 jaje
Prstohvat soli
PRIPREMA:
1.Batat oguliti, narezati na kockice i staviti kuhati u kipuću i posoljenu vodu. Kuhan je kad se probode s nožićem za mazanje, a nožić prođe kroz njega skroz lagano.
2.Batat ručno zdrobiti u pire, posoliti i ostaviti da se prohladi. Umiješati jaje i nakon toga brašno.
3.Rukom mijesiti tijesto. Ako je potrebno dodati još šaku brašna. Tijesto neće biti kompaktno kao za pizzu npr.
4.Od tijesta otkidati komade, napraviti kuglu i razvaljati ju u “zmiju” debljine oko 2 cm. Neoštrim nožićem izrezivati komade (njoke).
5.Stavljati ih u vrelu vodu. Gotovi su kad isplivaju na površinu (par minuta). Provjeriti da se nisu zalijepili za dno!
Poslužiti uz neki fini umak, kao što je npr. UMAK OD (ŠUMSKIH) GLJIVA:
SASTOJCI:
Luk i češnjak
300 g bukovača
200 g svježih vrganja
250 g šampinjona
500 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica senfa
Sol i papar
PRIPREMA:
1.Luk dinstati, dodati češnjak i odmah nakon njega sve gljive narezane na trakice.
2.Dinstati dok ne povenu, potamne.
3.Dodati vrhnje, senf i začiniti po želji. Kuhati još par minuta da se sve poveže.