njoki od batata
Recepti

Njoki od batata u umaku od šumskih gljiva

Njoki od batata pravo su osvježenje u odnosu na one od krumpira. Mekani su i ne padaju teško na želudac. Mogu se i smrznuti i to na način da se svaki pobrašni i stavi u vrećicu (moraju se pobrašniti kako se ne bi lijepili jedni za druge). Najfiniji su uz neki umak (kao npr. onaj s tartufatom).

SASTOJCI:

500 g batata
180 g brašna
1 jaje
Prstohvat soli

PRIPREMA:

1.Batat oguliti, narezati na kockice i staviti kuhati u kipuću i posoljenu vodu. Kuhan je kad se probode s nožićem za mazanje, a nožić prođe kroz njega skroz lagano.
2.Batat ručno zdrobiti u pire, posoliti i ostaviti da se prohladi. Umiješati jaje i nakon toga brašno.
3.Rukom mijesiti tijesto. Ako je potrebno dodati još šaku brašna. Tijesto neće biti kompaktno kao za pizzu npr.
4.Od tijesta otkidati komade, napraviti kuglu i razvaljati ju u “zmiju” debljine oko 2 cm. Neoštrim nožićem izrezivati komade (njoke).
5.Stavljati ih u vrelu vodu. Gotovi su kad isplivaju na površinu (par minuta). Provjeriti da se nisu zalijepili za dno!

njoki od batata
Njoki od batata

Poslužiti uz neki fini umak, kao što je npr. UMAK OD (ŠUMSKIH) GLJIVA:

SASTOJCI:

Luk i češnjak
300 g bukovača
200 g svježih vrganja
250 g šampinjona
500 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica senfa
Sol i papar

PRIPREMA:

1.Luk dinstati, dodati češnjak i odmah nakon njega sve gljive narezane na trakice.
2.Dinstati dok ne povenu, potamne.
3.Dodati vrhnje, senf i začiniti po želji. Kuhati još par minuta da se sve poveže.

njoki od batata

Možda vam se svidi i...

Popularno...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)