Cheesecake recept iliti recept za tortu od sira. Ima po Hrvatskoj koliko vam srce želi. Svako kućanstvo ima svoj, baš kao za sarmu, francusku salatu ili grah. I svi se kunu da je njihov recept najbolji. No, neskromno ću vam reći da je ovo najfiniji. Dala mi ga je mama, ja sam ga dalje proslijedila mnogima i svi mi kažu isto – svima uspijeva i svi ga obožavaju. Pa zašto onda ne biste i vi?
Sastojci
Za podlogu:
250 g keksa Petit beurre (ili Plazma, Grancereale, Digestive…)
120 g maslaca
Za 1.kremu
500 g sirnog namaza (ABC sir, Philadelphia i sl.)
250 g mascarponea
5 jaja
100 g šećera
Korica 1 limuna
Sok pola limuna
Za 2.kremu
400 g milerama ili grčkog jogurta
100 g šećera
Priprema
Podloga
Upaliti pećnicu na 150.
Kekse zdrobiti u blenderu, ali ne skroz do kraja, neka ostane pokoji komadić. Maslac otopiti i rukama pomiješati s keksima. Dobivenu smjesu utisnuti u dno kalupa za tortu.
Prva krema
Sve sastojke staviti u zdjelu i pjenjačom miješati dok se sve ne sjedini. Smjesu izliti na podlogu od keksa i maslaca, ali lagano, da se podlogla nebi digla. Peći 45 minuta, a ako se nakon toga sredina još uvijek drma – peći još 5-10 minuta.
Tortu ostaviti pola sata da se ohladi i za to vrijeme pripremiti drugu kremu.
Druga krema
Sastojke staviti u zdjelu i pjenjačom miješati minutu-dvije. Kremu preliti preko torte i staviti peći 15-20 min.
Tortu ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi do kraja, najbolje preko noći, pa ujutro staviti u frižider da se ohladi i stisne.
Preljev od šumskog voća
Inače radim bez preljeva, ali ovaj put sam radila i preljev od šumskog voća, po muževoj želji, s obzirom da mu je bio rođendan.
Za to će vam trebati:
400 g smrznutog šumskog voća
100 g šećera
Želatina
Šumsko voće i šećer staviti u lonac i grijati na laganoj vatri do vrenja i povremeno miješati. Kad zakipi ostaviti da se ohladi. Umiješati želatinu prema uputi na pakiranju. Preljev preliti preko torte (nakon što se preko noći ohladila na sobnoj temperaturi) i ostaviti najmanje 2 sata u frižideru.
Dobar tek i uživajte!