Kada govorimo o kuhanju i pečenju moja najveća strast su torte. Ne znam točno odakle ljubav baš prema njima, kao ni koja je bila moja prva. Mislim da je sve počelo onom suludom serijom Sacherica koje sam te godine odučila svima pokloniti za rođendan. Svima koji su me zvali, ne baš svima na planeti. Dosadili su mi uobičajeni pokloni, a slatko svi vole (pod svi mislim na sve žene). Radila sam ih u jednom širokom silikonskom kalupu (koji je i danas na životu), pa su sve torte bile jako široke i tanke (i dan danas su takve, što me podsjeća da moram kupiti uži kalup), zbog čega sam dobila komentar da torta izgleda kao palačinke na hrpi. No, okus im je bio fenomenalan (kod mene vrijedi ona da ljepota dolazi iznutra). Svima, osim jednoj! Tu jednu sam radila cimerici za rođendan. Kupila sam neku drugu čokoladu koja je sve upropastila. Njene frendice i ona govorile su da je bila super, ali meni je toliko bilo loša da ju još uvijek pamtim. Čini mi se da je tako i s muškarcima, nekako najviše pamtimo one najgore. Tada sam naučila da se ne isplati riskirati s neprovjerenim sastojcima. Mislim na tortu. Čokolada je bit svega, bit svake veze. Ove torte i mnogih veza između muškarca i žene, prijateljica, cimerica… (oh, kad se sjetim kakvu smo prisnu vezu imale cimreica i ja s predivnim buhtlama sa čokoladom iz jedne zagrebačke pekare, s velikim žarom sam ih tamanila kao brucošica, a s istim žarom sam o njima sanjala i za vrijeme poroda. I jela dan poslije. A tek oni kroasani…. za samo 6.5 kn dobije se pola kile ljubavi napunjene toplom kremastom čokoladom. Toliko je velik da ga gurmanski kapaciteti poput muža i mene moraju podijeliti po pola. Za vrijeme studiranja mjera je bila 1 cijeli po osobi, što mi se dogodilo?!).
Vratimo se na torte. S vremenom sam isprobala razne recepte, malo je reći da uživam u njima, skupljam ih k’o hrčak. Toliko ih ima koje moram ponoviti i podijeliti s vama, kao i one koje želim isprobati po prvi put. Nadam se da će se blog uskoro početi puniti njima (kao i trbuščići mojih degustatora). Nekoliko puta mi je palo na pamet da bi to trebao biti put koji trebam slijediti, no za sada ću svoju ljubav dijeliti ovdje s vama, a sutra – tko zna?!
U čast ove predivne i inspirativne priče o mojoj vezi s muš… ovaj tortama (i čokoladi), slijedi jedan recept o zadnjoj torti koju sam napravila, a to je Čokoladna avokado torta. Preporučam ju ako vam u goste dolaze (ne)prijatelji vegani, ali odlična je i za nas ostale. Okus je jaaaako čokoladni, što više treba jednoj ženi? (Ili muškarcu?)
Čokoladna avokado torta
Sastojci za biskvit
1 avokado
Pola šalice biljnog ulja (ja sam stavila kokosovo, da bude kao zdravija torta)
80 g kakao praha
1 žlica sode bikarbone
Pola žlice ekstrakta vanilije (može i bez toga, nismo ga osjetili)
120 ml biljnog mlijeka (stavila sam kokosovo)
80 g pirea od jabuke (kupila gotovi)
200 g muscovado šećera (stavila bih obični da nisam slučajno na akciji ubola muscovado, super zvuči, valjda je i super, iako, da budem iskrena, ne znam točno tko je i što je gospodin muscovado. To ćemo otkriti u nekoj drugoj objavi)
200 g brašna (koristila sam pirovo, u duhu zdrave torte)
Sastojci za kremu
4 žlice agavinog sirupa (ili meda, ali onda nije veganska torta, nego vegeterijanska)
2 avokada
4 žčice kakao praha
Za dekoraciju
Namrviti dio biskvita koji se raspao prilikom premještanja iz kalupa na stalak, jer nisam poslušala savjet da se biskvit mora ohladiti do kraja.
Nekoliko maslačaka poradi boje. Vjerujem da bi ljepše izgledalo s malinama ili jagodama.
Postupak za biskvit
Zagrijati pećnicu na 160. Lagano namastiti kalup za tortu s maslacem (ili kokosovom mašću za vegane).
Avokado prerezati po pola, maknuti košticu i velikom žlicom ostrugati meso i staviti ga u blender. Dodati šećer i kokosovo ulje te miješati dok tekstura ne postane glatka. Smjesu prebaciti u veću zdjelu i dodati preostale sastojke. Dobro izmiješati mikserom. Smjesu izliti u kalup i peći oko 20 min. Ostaviti da se potpuno ohladi. Nakon toga, prerezati ga po pola, uzduž, da se dobiju 2 biskvita, otprilike jednaka.
Za pripremu kreme sve sastojke staviti u blender i miješati dok smjesa ne postane glatka. To traje otprilike minutu. Probati i diviti se kako je ukusno (pomalo neočekivano, skoro kao iz buhtle i kroasana iz gornjeg dijela).
Jedan biskvit staviti na stalak i premazati ga s pola kreme. Staviti drugi biskvit i ostatak kreme. Ukrasiti mrvicama, maslačcima ili kako god vas inspiracija posluži. Ostaviti u hladnjaku da se ohladi i uživati u čokoladnom užitku bez grižnje savjesti (kao da ju inače treba imati).
[…] Giotto ferrero kuglica, a broj od čokoladice Kinder bueno. Kao što sam već rekla u prethodnom receptu – dekoracija mi nije jača strana, morate mi vjerovati na riječ da je finija nego što […]
[…] puni rođendan, a Zlatika pola rođendana, na isti datum. Zato ćemo svake godine raditi neku super tortu za njih dvije. Ove godine to je Pavlova, jedna od najpoznatijih torti. Na prvu mi se činila […]
[…] Super Pavlova za superbaku – Mamika o Priča o tortama […]
[…] kad tortu mogu pripremiti u jednoj zdjeli. Kad ne moram odvajati žumanjke i bjelanjke. Kad se sve miksa u […]
[…] “pasti”.4.Dodajte brašno i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.5.Kalup za tortu namažite s uljem i smjesu ulijte u kalup. Pecite 30-40 min (probajte sa čačkalicom nakon 25 […]
[…] Torta od jagoda i sira nastala je za potrebe jednog natječaja, međutim, tamo nije polučila neke rezultate, stoga je došlo vrijeme da ju podijelim i ovdje s vama, u nadi da će kod vas izazvati bar malo veće oduševljenje. Biskvit je čokoladni, krema je od sira, pa se na kraju dobije okus stracciatelle kad se sve pomiješa u ustima. […]
[…] sam počela istraživati postoji li tradicionalna istarska torta, nisam naišla na tipičnu istarsku tortu pod tim nazivom, ali zato mi je Bumbarska torta došla […]
[…] za Cheesecake iliti tortu od sira ima po Hrvatskoj koliko vam srce želi. Svako kućanstvo ima svoj, baš kao za sarmu, […]
[…] Torta od mrkve, najsočnija koju sam jela i jedna od najboljih torti koje sam ja ikada napravila, a stvarno volim raditi torte. O tome sam pisala još prije 2 g. ovdje. […]
[…] ne sviđa jer je gorka, trpka i nema previše soka. No, ova torta će vas uvjeriti u suprotno. Torta od aronije jedno je ugodno iznenađenje za sve koji su je probali. Ona je izvrstan spoj slatkog i […]
[…] Torta od kestena – prava neodoljjiva jesenska ljepotica. Spoj hrskave čokoladne podloge i nježne kreme od kesten pirea i mascarponea. […]