kako pokrenuti blog
Biznis

Kako pokrenuti blog 2023.g. – 5 koraka do bloga

Kako pokrenuti blog je pitanje kojeg često dobivam. A s obzirom na to da odgovor nije kratak, pokušat ću u ovom tekstu objasniti na što jednostavniji način.

Možda na prvu izgleda sve jako tehnološki zahtjevno. Puno je nepoznatih termina, poput domene, hostinga i WordPressa. I odjednom te preplave sve te informacije i dođe ti da odustaneš prije nego li kreneš.

No, dopusti mi da te razuvjerim i da ti pokažem da može biti i jednostavno.

Kako pokrenuti blog u 5 jednostavnih koraka:

1.IME BLOGA

Za početak trebaš odabrati ime bloga.

Kako odabrati ime bloga?

Ime bloga je nešto što ćeš često govoriti ljudima, pratiteljima te share-ati po društvenim mrežama. Zato bi bilo dobro da odabereš nešto što jednostavnije, po mogućnosti na svom materinjem jeziku.

Obrati pažnju na to da se ime lagano izgovara i pamti. Dobar primjer bi bio npr. Oaza mira, za razliku od npr. Trying to find my inner peace. Izgovori ga na glas nekoliko puta, pitaj prijatelje ili partnera što misle o nazivu.

Neka bude kratko i jasno. Bez nepotrebnih crtica i znakova.

Prilikom odabira imena, ako već sada znaš da želiš objavljivati samo recepte, onda bi bilo dobro da to odmah bude jasno iz naziva bloga, kao što je npr. maminrucak.hr Iz naziva odmah znamo da će se blog baviti receptima, i to ne bilo kakvim, nego onima koje sprema mama.

Cilj je da ime bude lako pamtljivo, kako bi mu se čitatelji mogli vratiti kad god to požele.

U zadnje vrijeme dosta je veliki trend da se za ime bloga/weba stavljaju ime i prezime, npr. teamesaric.hr, jer to ostavlja dosta prostora za razvoj samog bloga/weba. Prednost je da se možeš s vremenom predomisliti glede glavne teme s kojom se baviš ili ako se baviš s više tema istovremeno (npr. majčinstvo, recepti i izleti).

Druga je suprotnost nazvati blog npr. Teini obiteljski portreti. Ovakvu situaciju ne preporučujem, jer možda se danas želimo baviti obiteljskim portretima, a sutra se možda predomislimo i poželimo baviti coachingom i onda smo uzalud potratili domenu, svoje vrijeme i novac.

2. KAKO ODABRATI PLATFORMU ZA BLOG?

Postoje besplatne platforme, kao što je Google-ova blogger.com, te jedna hrvatska – blog.dnevnik.hr
Osim što su besplatne, nedostatak im je što:
-nisu u našem vlasništvu, što znači da mogu nestati preko noći, vlasnici ih mogu ugasiti kad god to požele
-ograničene su po izboru tema, fontova i boja, mogućnosti dodavanja fotografija i videa, općenito u pogledu dizajna nisu najbolje rješenje

S druge strane, platforma WordPress je također besplatna, no da bi ju se moglo koristiti potrebno je kupiti domenu i hosting (što je trošak od oko 50-60 eur godišnje).

3. DOMENA


Laički rečeno to je naziv bloga, njegovo ime, a završava s ekstenzijom kao što je .hr, .com, .com.hr, itd. Npr. moja domena glasi www.mamika.hr Ako imaš svoju firmu/obrt onda ti je domena besplatna i glasi na ime firme/obrta, te završava na .hr Ako ih nemaš, domenu možeš kupiti po cijeni od oko 10-20 € i plaća se na godišnjoj razini. Imaj na umu da ćeš domenu kupiti kod firme kod koje ćeš kupiti i hosting (neke firme poklanjaju domene ako se kod njih kupi hosting).
Na ovoj stranici možeš provjeriti je li tvoja domena slobodna, kao i koliko košta određena domena: https://xhosting.hr/domene

4. HOSTING

To bi bilo mjesto na internetu na kojem će stajati tvoj blog. Službeno tumačenje kaže da je hosting zapravo prostor na internetskom poslužitelju (tj. serveru). Ja bih laički to objasnila kao da plaćamo najam za neki prostor u kojem imamo svoj kozmetički salon, npr. Samo što je ovo online. Kupuje se kod firmi koje se time bave, a cijene idu već od cca 50-60 € godišnje (pssst imam popust za tebe kod firme kod koje ja imam hosting: https://xhosting.hr/ . Samo im kaži da si preporuka od Mamike i dobit ćeš 10% popusta na hosting).

kako pokrenuti blog

5. WORDPRESS

To je platforma u koju ćeš ulaziti i stavljati svoje fotke i tekst, zamisli to kao Instagram – otvoriš svoj profil i stavljaš što god poželiš. Besplatan je i ne zahtijeva posebna tehnička znanja. Ovdje govorimo o WordPress.org-u, jer moram napomenuti da postoji i naplatna verzija – WordPress.com (koja ti stvarno nije potrebna).

U odnosu na platforme blogger.com i blog.dnevnik.hr njegove prednosti su:

  • BESPLATAN: on je uvijek besplatan, nema naknadnog plaćanja, ni za 1 mj. ni za 1 g.
  • DIZAJN: besplatne teme, mogućnost dodavanja izbornika kako god mi poželimo, igranje sa svojim blogom na bezbroj načina
  • DODACI: WordPress sadrži na tisuće besplatnih dodataka (tzv. plug-in) koje možeš dodavati kako bi tvoj blog bio što bolji (kao npr. forma za newsletter, ikone za društvene mreže, navigacija tj. izbornici poput “Naslovnica, O meni, Kontakt…)
  • SEO: zahvaljujući SEO dodatku Google će tvoj blog izbacivati na prvim stranicama kada netko pretražuje neki pojam, kao npr. brzi čokoladni kolač ili prirodna krema za lice
  • SADRŽAJ: on se vrlo lako dodaje, bilo da su to tekstovi, fotografije u Zbirku medija
  • JEDNOSTAVNOST: zaista je jednostavan za korištenje, user friendly. Kad se savladaju osnove, njegovo korištenje postaje ti brzo i lako, poput Instagrama.

Čak 40% svih svjetskih web stranica koristi WordPress, pa zašto ne bi i ti bila svjetska?

Možemo besplatne platforme i WordPress usporediti s mobitelima. Pri čemu bi ove prve bile Nokia 3310 (ok je, služi svrsi – da možeš nekoga nazvati). A WordPress bi spadao u rang današnjih pametnih telefona s bezbroj aplikacija i internetom (i on služi svrsi – da se može nekoga nazvati, ali nudi i toliko puno mogućnosti da je gotovo neupitno koji uređaj ćeš odabrati).

KOLIKO KOŠTA BLOG?

Postoje dvije opcije: potpuno besplatna opcija ILI opcija u kojoj koristiš besplatan WordPress, a plaćaš domenu i hosting. Ovako to izgleda u tablici:

platformablogger.com ili blog.dnevnik.hrWordPress- besplatno
cijena/domena i hosting – od cca 50 eur godišnje
ukupno:besplatnood cca 50 eur godišnje

Kako pokrenuti blog nakon što kupiš domenu i hosting?

Na YouTube-u postoji hrpa tutorijala sa step-by-step objašnjenjima kako sve instalirati. Ako trebaš pomoć, javi mi da ti preporučim jedan.

Kako pokrenuti blog uz moju pomoć?
Ako ti sve ovo i dalje zvuči previše komplicirano i ne želiš potrošiti sate i sate na gledanje videa na YouTube-u, pozivam te da baciš oko na moj nasnimljeni online program “Pokreni i vodi blog/web”. On te na jednostavan način vodi korak po korak. Od ideje, preko postavljanja tehničkih stvari, pa sve do kompletno uređenog bloga i prve objave. Sve to WordPressu, besplatnoj i jednostavnoj platformi.

Tvoja Tea

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)