Kolač od jagoda, još jedan u nizu. Bacite oko i na Pavlovu roladu s jagodama!
SASTOJCI
Kore
• 6 bjelanjaka
• prstohvat soli
• 70 g šećera (ja sam koristila šećer kokosovog cvijeta, ali može bilo koji)
• 150 g mljevenih badema
Krema
• 500 g mascarponea
• 100 g meda (ili šećera/agavinog sirupa…)
• sok pola limuna
Voće
• jagode, borovnice, maline, po želji…
PRIPREMA
- Pećnicu upaliti na 160 stupnjeva.
- Bjelanjke i sol izmiksati u snijeg, dodati šećer i izmiksati do kraja. Mljevene bademe dodati u smjesu i umiješati žlicom ili špatulom (ne mikserom, da snijeg ne padne).
- Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje i po cijelom rasporediti gornju smjesu. Peći 15-20 minuta do zlatno-smeđe boje.
- Koru prerezati na pola i odvojiti od papira za pečenje dok je još topla, jer puca kad je hladna.
- Jednu polovicu prebaciti na tanjur ili pladanj za posluživanje i premazati ju s pola kreme.
- KREMA se radi na način da se mikserom izmiksaju svi sastojci.
- Po kremi poslagati narezano voće.
- Na to staviti drugu koru, premazati s ostatkom kreme i poslagati još voća.
- Po želji ukrasiti s listićima badema, drugim voćem, listićima mente, čoko kapljicama…
- Staviti u frižider na hlađenje na min 2 h.
Što se tiče 6 žumanjaka koja ostanu, oni se mogu iskoristiti za pravljenje slastičarske kreme (umjesto ove gore navedene) u koju se onda doda mascarpone umjesto maslaca, ali ja nisam imala volje za tako nešto, pa sam ih ispekla u jednu veliku kajganu s povrćem.
P.S. Kolač od jagoda možete upotpuniti ili zamijeniti s nekim drugim sezonskim ili konzerviranim voćem, bit će jednako fino i ukusno. Krema s limunom dodatno osvježava. Ovo je pravi ljetni li proljetni kolač kojeg ćete često i rado isprobavati.
Dobar tek i javite ako isprobate 🙂
Pusa,
Tea