Kućica od medenjaka zahtijeva barem 2 dana za pripremu.
Za tlocrt sam koristila mjere sa stranice Slatki svijet. Prvi put sam ispekla sve dijelove za kućicu po njihovom receptu, ali mi je kućica ispala skroz svijetla, što mi se nije svidjelo, pa sam drugi put radila po svom receptu za medenjake koji vam donosim u komentarima.S tim receptom dobijete smeđu kućicu.
SASTOJCI:
250 g maslaca
250 g šećera
2 jaja
80 g meda
600 g brašna
30 g cimeta u prahu
30 g naribanog svježeg đumbira (ili onog u prahu)
Prstohvat soli
PRIPREMA:
1.Izmiksajte maslac i šećer, pa dodajte jaje i med.
2.U drugoj posudi pomiješajte brašno, cimet i sol, pa unutra naribajte svježi đumbir. Sve to prebacite u smjesu maslaca i šećera.
3.Smjesu na kratko izmiksajte mikserom, pa nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto.
4.Tijesto zamotajte s prozirnom folijom i ostavite u frižideru pola sata ili sat, da se stisne (inače će biti pregnjecavo i neće se moći vaditi izrezani oblici).
5.Upalite pećnicu na 170 stupnjeva.
6.Radnu površinu pobrašnite, razvaljajte tijesto i izrezujte tijesto sa željenim oblicima (onim predlošcima sa stranice Slatki svijet ili nekim vašim).
7.Na pleh za pečenje stavite masni papir za pečenje i na njega stavljajte svoje oblike.
8.Pecite ih 20 minuta (ovisno o pećnici), na 170 stupnjeva.
9.Ostaviti preko noći da se skroz osuše i stvrdnu.
Spajanje i ukrašavanje sutradan:
Bočne stranice i krov ukrasiti s royal icingom prije spajanja (lijepljenja) s drugim stranicama.
Prvo na podlogu zalijepiti 1 stranicu, pridržavati ju sa čašom ili nečim sličnim. Ostaviti 10 minuta da se osuši pa lijepiti druge stranice. Ostaviti pola sata da se sve posuši prije stavljanja krova.
ICE FROSTING – kako se ukrašava kućica od medenjaka
Sastojci:
3 bjelanjka
600 g šećera u prahu
3 žličice limunovog soka
Priprema:
U bjelanjak dodajte žlicu limunovog soka i ručno miksajte s pjenjačom. Postepeno ubacujte šećer i nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite ju u vrećicu za ukrašavanje i igrajte se. Ako vam ne stane sve u vrećicu, ostatak prekrijte s prozirnom folijom da se ne osuši na zraku.