ocinski-dopust
Mamin svijet

Očinski dopust – pravo zaposlenog tate kod rođenja bebe


1.8.2022. stupio je na snagu novi Zakon o rodiljinim i roditeljskim potporama, po kojem se prvi puta u povijesti u Hrvatskoj uvodi PRAVO OCA da uzme 10/15 dana plaćenog dopusta za rođenje djeteta.

To se odnosi na zaposlene i samozaposlene očeve. Oni su do sada su ovisili o uvjetima firme za koju su radili, pa su tako neki dobivali po 2, 3, 5… dana za rođenje djeteta. Neki su uzimali godišnji odmor.

Od danas, otac ima PRAVO na plaćeni očinski dopust, ali ne i obvezu. Što znači da MOŽE uzeti dopust, ali i ne mora.

Što točno znači očinski dopust:

• može se koristiti od rođenja do 6. mj. djetetovog života
• traje 10 radnih dana ako se rodi 1 dijete, a 15 za blizance (trojke, itd.)
• koristi se neovisno o tome je li majka zaposlena ili ne
• naknada je 100% osnovice očeve plaće (bez limita, kao kod majke za prvih 6 mj. porodiljnog)

• novce isplaćuje državni proračun, a ne poslodavac!
• da bi se ostvario, podnosi se Zahtjev najbližem HZZO-u
• potrebno je podnijeti potvrdu o isplaćenim plaćama u zadnjih 6 mj., podatke o broju računa na koji će se naknada isplatiti, kao i podatke o djetetu (ime, prezime i OIB)
• otac treba obavijestiti poslodavca o namjeri korištenja ovog prava i to 15 dana prije termina poroda ili korištenja prava ako je dijete već rođeno (samo se obavijesti poslodavac, ne traži se njegovo dopuštenje, potvrda ni suglasnost, jer korištenje prava ne ovisi o volji poslodavca, s obzirom da je to sada zakonom propisano!)

ocinski-dopust
Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/baby-child-father-fingers-451853/

Očinski dopust može se koristiti iako je otac već koristio neki oblik boravka s majkom i novorođenim djetetom, kao što je npr. nekoliko plaćenih slobodnih dana, godišnji odmor ili bolovanje. No, ovo je pravo regulirano zakonom što znači da na ovo pravo imaju SVI očevi, bez obzira na politiku firme.

Pravnica u meni mora navesti i izvor za pisanje teksta: Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama (Narodne novine 152/22)

Ukoliko vas zanima koje su još novosti stupile na snagu izmjenama zakona 2022.g. i 2023.g. – kliknite i pročitajte tekst o Porodiljnoj naknadi.

Puno pozdrava iz Istre,

Tea

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)