SSS ili slučajno slobodna subota toliko je važan događaj da zaslužuje svoj post. Raditi u turizmu i biti slobodan u subotu ravno je svjetskom čudu. Možeš biti slobodan jedino da na primjer slomiš nogu pa ne možeš ni fizički doći na posao. Zapravo lažem, možeš doći i vući nogu u gipsu za sobom, jer te najvjerojatnije nema tko zamijeniti, sve je pobjeglo u Irsku i Njemačku raditi isti posao za 3 puta veću plaću. Ma nema te tko zamijeniti ni da se popišaš kao čovjek, a drugo da ni ne spominjem. U isto vrijeme piješ, jedeš, pišaš. Odjednom i kuhaš i piješ kavu. Izgubiš pojam o vremenu pa ne znaš jesi li tek došao u smjenu ili već ideš doma. Slobodan dan je tamo negdje između utorka i četvrtka, jer i ponedjeljak može biti opasan ako gosti, nedajbože, produže boravak još taj jedan dan, iako bi najbolje bilo da slobodnog dana ni nema, jer sezona ionako traje 2-3 mj., a toliko se svatko može suzdržati od svog vlastitog života. I onda kada nekim čudom dobiješ čak drugi, da DRUGI slobodan dan u istome tjednu (uz omiljeni četvrtak), i to još u subotu, logično je da se ubiješ od posla u kući, oko kuće, po kući… treba iskoristiti svaki trenutak (#carpe momentum je moj životni moto). Tko je vidio odmoriti se kad si slobodna.
I tako dođeš do toga da ujutro pečeš palačinke (a to mi je jedan od najdosadnijih poslova). Ideš počastiti nepce, da ne propadnu Lino lade koje si jučer kupila: jednu ujutro, a drugu navečer jer je život prekratak da bi doma imao samo jednu, a i ovaj natpis “Gold” me privukao kao svraku blještavilo. Inače sam veliki fan Nutelle, a Lino ladu jedem kad ljubimice nutellice sfali, ali ovo tekuće zlato s komadićima lješnjaka mi je dalo za razmisliti. Trenutno ne znam koja mi je draža (#kojiproblemi).
A onda si za ručak dodatno zakompliciraš život, da ne bi bila previše slobodna na slobodan dan, te odlučiš po prvi puta u životu raditi punjene tikvice. Neš ti jela, nije to sushi ili flambirano čudo od 3 vrste mesa, ali to nikad nisam radila (eto imala bih nešto za onu igru “Nikad nisam…”, koju sam btw igrala samo jednom pa bih i nju skoro mogla svrstati u tu igru).
Slijedi super-truper recept za punjene tikvice
Sastojci
4 veće tikvice
150 mljevenog mesa
šaka špeka narezanog na kockice
1 ili 2 režnja češnjaka
začini po želji
Postupak
Tikvice prerezati po pola, po dužini. Izdubiti ih s velikom žlicom, tako da ostane oko 1 cm mesa uz rub tikvice i da se dobije čvrsta “lađica” koja se puni sa smjesom.
Pećnicu upaliti na 200 stupnjeva, nek’ se grije dok se radi smjesa koja nastaje ovako: na ulju ili masti dinsta se mljeveno meso, nakon par minuta se doda režanj (ili dva) protisnutog češnjaka (ja obožavam ovu Ikeinu drobilicu), pa narezani špek. Za koju minutu doda se “meso” tikvice koje je prethodno izdubljeno. Malo se s rukama ocijedi i doda u tavu s mesom. Nakon par minuta doda se pola šalice tekućeg paradajza, začini sa čime god želi (ja sam ovaj puta stavila sol, papar i chilli). Kuha se još 5 min i ostavi da se smjesa malo ohladi, oko 10 min.
Lađice se poslože na nauljeni pleh za pečenje (ili silikon za pečenje kao što je gore na slici – ovo ljubičasto). Napune se smjesom od mesa, tikvica i špeka i peče 30-35 minuta.
Poslužuju se tople i uživa se u ostatku slučajno slobodne subote (ili nekog drugog dana).
Sretan slobodan (bilo koji) dan i dobar tek želi vam Mamika