Obožavam rajčice tj. paradajz na sve moguće načine, a ove sam se godine prvi puta odvažila na njihovo sušenje, pa da ih imamo sirove i tijekom zime (ako nekim čudom izdrže do zime). Za recept je ključno da budu 3-4 sunčana dana, a po noći se rajčice mogu spremiti unutra, ako vam se čini da je ipak malo zahladilo ili da se sprema kiša, jer ne smiju biti na hladnom ili mokrom.
Recept
paradajz srednje veličine (koliko god ga imate i želite osušiti, ja sam ovdje koristila 2kg)
maslinovo ulje 0,5 dcl
sol, šećer
češnjak
začinsko bilje: bosiljak, origano, mažuran
1. Rajčice prerežite po pola ili na 4 dijela ako su malo veće
2. Posložite ih na masni papir, koji ste stavili na najveći pleh koji imate, tako da budu u jednom sloju, ne smiju se slagati jedna na drugu, ali se mogu dodirivati.
3. Premažite ih umakom od soli, šećera, maslinovog ulja i začinskog bilja. Ne morate stavljati puno tog umaka, samo malo, brzinski, tek toliko da ih dotaknete kistom.
4. Ostavite ih na direktnom suncu 3 ili 4 dana, ovisno o tome želite li da se stisnu skroz do kraja ili da ostanu malo veće.
5. Stavite ih u staklenke, napunite maslinovim uljem do vrha i zavrnite poklopac.
6. Čuvajte ih u hladnjaku ili na tamnom i hladnijem mjestu, kao i ostalu zimnicu.
Dobar tek i sretno s vremenom 🙂