Alphabet cake
Mamin svijet, Recepti, Slatko

Torta broj ili slovo – recept od samo 3 sastojka

NAJNOVIJI RECEPT ZA TORTU BROJ ILI SLOVO – OD SAMO 3 SASTOJKA:

Torta broj ili slovo je na prvu jako teška torta za napraviti. Ako ste to pomislili, niste jedini.
Bili ste u pravu.
Sve do sad.

Naime, sada vam donosim recept za tu tortu od samo 3 sastojka, koju može napraviti svatko.

Prije svega, potrebno je pripremiti neki bijeli karton ili drugu podlogu na kojoj će torta stajati.

SASTOJCI:

1 pakiranje lisnatog (u kocki ili ovalno, svejedno)
250 g mascarponea
200 ml vrhna za šlag
(Ukrasi, po želji)

PRIPREMA TIJESTA:

1.Lisnato odmrznuti na sobnoj temperaturi (oko 3-4 h).
2.Izrezati broj od papira (ne smije biti veći od pleha na kojem će se peći).
3.Pećnicu upaliti na 180 stupnjeva, a lisnato tijesto razvaljati, podijeliti na 2 dijela i na njega prisloniti broj od papira i izrezati broj s nožićem za mazanje (ili plastičnim).
4.Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje, na njega staviti tijesto u obliku broja i izbosti ga vilicom na oko 10-15 mjesta (da se ne digne tijekom pečenja).
5.Staviti na njega papir za pečenje, a na papir još jedan pleh da pritišće tijesto kako se ne bi previše diglo.
6.Peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta, maknuti pleh i papir za pečenje pa peći još 5-6 minuta, dok se ne dobije zlatna boja.
7.Ponoviti s drugim tijestom i ostaviti da se oba ohlade.
8.Za to vrijeme ili pak drugi dan napraviti kremu.

KREMA:

1.Izmiksati vrhnje za šlag.
2.Dodati mascarpone i sve dobro izmiksati.
3.Kremu staviti u vrećicu za ukrašavanje i istiskivati po tijestu.
4.Na to staviti drugo tijesto i opet ukrasiti s kremom.

Po želji dodati razne ukrase po torti poput svježeg voća, listića badema, raffaello kuglica, ferrero roche, macaronsa, bombona raznih proizvođača (male bijele kuglice imaju u Lidlu), zatim puslice koje ćete ispeći, jestivo cvijeće, jestivi ukrasi…(osim m&m’s bombona – oni puštaju boju pa ih je bolje izbjegavati!)

P.S.Torta se može napraviti i dan ranije, sve će izdržati.

Torta slovo ili broj – recept 2022. g.! Kore su kao za Medovik tortu, na 3 kata

KORE OD MEDOVIK TORTE:

  • 60 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 3 velike žlice meda
  • pola žličice sode bikarbone
  • po želji malo cimeta
  • 2 jaja
  • 360 gr brašna

Postupak:

1.U mali lonac staviti maslac, šećer, med, sodu i cimet.
2.Miješati da se sve rastopi i ugasiti čim zakipi.
3.Ostaviti da se malo ohladi (jedno 10 min) pa unutra dodati jaja i pjenjačom ih umutiti.
4.Dodati brašno pa s rukom zamijesiti tijesto.
5.Zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u frižider da se ohladi, oko sat vremena.
6.Smjesu podijeliti na 3 dijela (najbolje uz pomoć vage).
7.Svaki dio razvaljati na papiru za pečenje, što tanje možete. Preko tijesta staviti broj od papira i s nožićem izrezati broj. Višak tijesta staviti tamo gdje fali (krpati).
8.Pećnicu upaliti na 180 stupnjeva i peći koru 5-6 minuta. Treba paziti jer jako lako može izgoriti.
Ostaviti da se ohlade, pa onda stavljati kremu (poželjno je da se ispeku dan ranije).

KREMA ZA UKRAŠAVANJE:

700 ml mlijeka
6 žumanjaka
120 g šećera
70 g gustina
90 g maslaca
250 g mascarponea
200 ml vrhnja za šlag (biljnog, jer je čvršće)


Priprema kreme:

1.Mlijeko ugrijati do vrenja pa maknuti s vatre.
2.U drugoj posudi pjenjačom umutiti žumanjke sa šećerom i gustinom. U tu smjesu dodavati po 2 žlice vrućeg mlijeka i miješati. I tako jedno 10 žlica, da se jaja temperiraju, a ne skuhaju.
3.Nakon toga smjesu od jaja izliti u mlijeko i kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok ne postane gusto poput pudinga.
4.Maknuti s vatre i umiješati maslac s pjenjačom. Ostaviti da se ohladi do kraja, u frižideru, te prekriti prozirnom folijom da se ne stvori korica na vrhu. Kad se ohladi, umiješati mascarpone i šlag (vrhnje za šlag izmiksati u šlag) i kremu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje.

SLAGANJE TORTE:

1.Za slaganje torte treba pripremiti ili neki čisti karton bijele boje ili dovoljno veliki pladanj.
2.Staviti jednu koru, pa na nju sa vrećicom za ukrašavanje istiskivati kremu (par puta istisnuti negdje sa strane za probu). Istiskivati krugove jedan do drugoga.
3.Staviti drugu koru, pa nju ukrasiti kremom. Isto tako i treću.
4.Po površini torte rasporediti razne jestive ukrase. Krema je dovoljno čvrsta da će izdržati sve katove i ukrašavanje, pa i fotkanje ako imate potrebe za tim.
5.Nakon ukrašavanja tortu staviti u frižider da se hladi do posluživanja. Najbolje dan ranije da kore omekšaju od kreme. Može se i ukrasiti dan prije – sve će izdržati do sutra (osim m&m’s bombona – oni puštaju boju pa ih je bolje izbjegavati).

UKRAŠAVANJE:

Za ukrašavanje pripremiti ukrase u 2-3 boje. To mogu biti npr. Raffaello kuglice, Ferrero roche kuglice, bomboni raznih proizvođača (male bijele kuglice imaju u Lidlu), zatim listići badema, puslice koje ćete ispeći, macaronsi, jestivo cvijeće…

TORTA BROJ ILI SLOVO – RECEPT 2020.: s lisnatim tijestom

Torta broj ili slovo za Uskrs

Tijesto za torta broj ili slovo je lisnato, a krema je slastičarska. Torta nije izdašna, ovisno kako ju režete može biti za 5-8 osoba.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

Lisnato tijesto s 2 kore (jer se radi dva puta jedan broj). To je ono u kockastom pakiranju, ne ono duguljasto u obliku valjka.

POSTUPAK:

1.Lisnato odmrznuti na sobnoj temperaturi (oko 3-4 h).
2.Izrezati broj od papira (ne smije biti veći od pleha na kojem će se peći).
3.Pećnicu upaliti na 180 stupnjeva, a lisnato tijesto razvaljati, na njega prisloniti broj od papira i izrezati broj s nožićem za mazanje.
4.Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje, na njega staviti tijesto u obliku broja i izbosti ga vilicom na oko 10-15 mjesta (da se ne digne tijekom pečenja).
5.Staviti na njega papir za pečenje, a na papir još jedan pleh da pritišće tijesto kako se ne bi previše diglo.
6.Peći na 180 stupnjeva oko 13 minuta, maknuti pleh i papir za pečenje pa peći još 5-6 minuta, dok se ne dobije zlatna boja.
7.Ponoviti s drugim tijestom i ostaviti da se oba ohlade.
8.Za to vrijeme ili pak drugi dan napraviti kremu.

SASTOJCI ZA (slastičarsku )KREMU:

500 ml mlijeka
50 g gustina
120 g šećera
4 žumanjka
90 g maslaca

PRIPREMA KREME:

1.Mlijeko ugrijati do vrenja pa maknuti s vatre.
2.U drugoj posudi pjenjačom umutiti žumanjke sa šećerom i gustinom. U tu smjesu dodavati po 2 žlice vrućeg mlijeka i miješati. I tako jedno 10 žlica, da se jaja temperiraju, a ne skuhaju.
3.Nakon toga smjesu od jaja izliti u mlijeko i kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok ne postane gusto poput pudinga.
4.Maknuti s vatre da se malo ohladi (15-20 min.) i umiješati maslac s pjenjačom. Ostaviti da se ohladi do kraja, u frižideru, te prekriti prozirnom folijom da se ne stvori korica na vrhu.

SLAGANJE TORTE:

1.Za slaganje torte treba pripremiti ili neki čisti karton ili dovoljno veliki pladanj.
2.Staviti jednu koru, pa na nju sa vrećicom za ukrašavanje istiskivati kremu (par puta istisnuti negdje sa strane za probu). Istiskivati krugove jedan do drugoga.
3.Staviti drugu koru, pa nju ukrasiti kremom.
4.Po površini torte rasporediti razne jestive ukrase. Krema je dovoljno čvrsta da će izdržati i gornji kat i ukrašavanje, pa i fotkanje ako imate potrebe za tim.
5.Nakon ukrašavanja tortu staviti u frižider da se hladi do posluživanja. Može se napraviti i dan prije – sve će izdržati do sutra (osim m&m’s bombona – oni puštaju boju pa ih je bolje izbjegavati!)

SAVJET:

Za ukrašavanje pripremiti ukrase u 2-3 boje. To mogu biti npr. Raffaello kuglice, Ferrero roche kuglice, bomboni raznih proizvođača (male bijele kuglice imaju u Lidlu), zatim listići badema, puslice koje ćete ispeći, macaronsi, jestivo cvijeće…

Hej moja ti,
Pričam ti ovo
noć prije nego ćeš napuniti
godine 3.

Kao da je jučer bilo
Kad smo te zvali
Malim zrnom riže.
Pa smo te i Ecije zvali,
Jer si dečko trebala biti.

Hej moja ti,
Želim ti reći,
Da uvijek možeš meni doći.
Kad budeš tužna i slomljena srca,
Ja ću te saslušati i utješiti.
Meni možeš sve reći,
Ne trebaš ništa lagati ni skrivati,
Nemoj taj teret nositi.

Hej ti, mirišljavice,
Plavih očiju i velikih uvojaka,
Neću se ni okrenuti
A 13 ćeš godina imati.
Zalupit ćeš mi vratima
I nećeš me više htjeti.

Toliko ti volim pričati,
Dok me pažljivo slušaš,
I klimaš glavom kao da obećaješ
Da ćeš me zaista poslušati.

Ma imat ćeš ti i 23,
Suze već sada brišem,
Jer tko zna gdje ćeš biti
i što ćeš raditi.

Pa ćeš imati 33,
a ja 63.
I tko zna gdje ću biti
I hoću li biti.

I zato, gdje god ćeš biti
I koliko god ćeš imati,
Želim da se uvijek sjećaš ove noći.
Kad smo ležale zagrljene,
I puse si davale,
Te noći ususret
tvom rođendanu broj 3.
Moja mala velika curice,
Moja ti.

RECEPT za Alphabet cake (tortu broj ili slovo) iz 2019.: tijesto od Pavlove (oni gornji recepti su bolji, ovaj ostavljam za uspomenu!)

Dugo sam imala želju isprobati ovu tortu, a kako se bližio Miin 2. rođendan onda je to bila prava prilika za to. Za podlogu sam koristila svoj recept za Pavlovu jer mi se nije svidio nijedan recept koji sam našla na internetu. Krema je jednostavna, obična i može se obojati voćem ili prehrambenim bojama, ako to prilike (mame, djeca) zahtijevaju. I podloga i krema se rade dan ranije! Sve se slaže i ukrašava tek dan kasnije-na dan posluživanja.

Alphabet cake
Torta broj ili slovo

Sastojci

Za podlogu

Za podlogu sam upotrijebila svoj recept za Pavlovu (od te smjese možete napraviti dva slova ili broja, pa prepolovite sastojke ako ćete raditi samo 1, kao ja u ovom slučaju).

Sami napravite kalup za slovo ili broj koji vam treba. Ja sam ručno crtala broj 2 po masnom papiru, kojeg sam onda izrezala, maknula i ono što je ostalo oko broja 2 stavila na drugi masni papir. Time sam dobila kalup, “rupu”, koju sam kasnije popunila smjesom za Pavlovu:

Za kremu

2 žumanjka
50 g šećera
180 g mlijeka
25 g bijelog brašna
125 g mascarponea

1.U lonac staviti sve sastojke osim mascarponea, izmiješati ih pjenjačom i kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje.
2.Kad zakuha, maknuti s vatre i ostaviti sat vremena da se ohladi.
3.U kremu umiješati mascarpone (i boje po želji, ja sam ovdje stavila crvenu) i ostaviti u frižideru preko noći, da se stisne.

Za ukrašavanje

Za ukrašavnje možete pripremiti razno voće, keksiće, kuglice (poput Ferrero Rochera, Rafaella), listiće badema, jestivo cvijeće, Kinder Bueno i sl.

Slaganje torte

1.Podlogu torte stavite na neku čvtstu površinu koja je malo veća od torte, da ju možete lakše prenositi.
2.Kremu nanesite na tortu uz pomoć slastičarske vrećice i nastavka po želji.
3.Tortu ostavite u frižideru sat vremena, da se krema stisne.

Alphabet cake

4.Tortu ukrasite po želji. Ja sam ovaj put koristila jagode, puslice, listiće badema, mini kuglice od čokolade i Rafaello kuglice.

P.S.Torta je uživo jako mala, veličine A4 formata pa se od nje može dobiti 5-8 šnita.

Sretan 2. rođendan Mia, vole te mama i tata!

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)