Nakon ljetnog izdanja festivala pršuta (na kojem smo se lijepo proveli) otišli smo posjetiti i njenog starijeg brata, a to je internacionalni sajam pršuta (ISAP). On se ove godine održao po 13. put.
Sajam je simbolično otvoren rezanjem jedne fete pršuta. Mogli su se kušati pršuti iz cijele Hrvatske, ali i Europe (Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije i Španjolske).
Službeni podaci kažu da se pojelo 20 tona pršuta. I mi smo skromno pridonijeli tom broju. Doma smo ponijeli nešto Drniškog pršuta, jer nam se on najviše svidio (kao i ljubazne djelatnice na njihovom štandu). A ponijeli smo i neretvanske mandarine, jer je logično da se takvo nešto nosi sa sajma pršuta.
Osim pršuta, bilo je tu i njegovih bliskih pratitelja – istarskih vina, sira i kolača, kako bi se što bolje upotpunio gastronomski užitak.
A da ne bi bilo da se samo jelo, Internacionalni sajam pršuta ponudio je i brojne edukacije, stručna predavanja, vođene degustacije i cooking show na kojem se moglo naučiti kako se pripremaju jela od pršuta.
Načuli smo da je, zahvaljujući sajmu i trudu stanovnika Tinjana, u pripremi Kuća istarskog pršuta, koju jedva čekamo posjetiti. To će zasigurno zaokružiti cijelu priču općine Tinjan kao općine istarskog pršuta.