istarski festival pršuta
Eat & go

Istarski festival pršuta

Kažuni

Istarski festival pršuta u Tinjanu ove je godine imao svoje prvo ljetno izdanje. Itekako uspješno. Kao ni u Žminju, tako ni u Tinjanu nisam bila nikada do sad. Ali poziv da dođem na njihov festival pršuta nisam mogla odbiti. Kako odbiti degustiranje pršuta? Može li se to uopće? Smije li se?

Unutrašnja Istra

Na putu do Tinjana razmišljala sam o tome koliko ljepote krije unutrašnja Istra. To je nezamislivo. Neobjašnjivo. Moram priznati da ju baš i ne poznajem. I sram me zbog toga.

Čini mi se da je zapostavljena u odnosu na obalnu, i to skroz neopravdano. Jer je prepuna prirodnih ljepota, zelenih brežuljaka s vinogradima, maslinicima… kao da je svaki centimetar uređen posebnom pažnjom. Ako uz to dodate i stare gradske zidine, legende i festivale – što reći. Istra je doživljaj za sva osjetila. I u kojem god smjeru da krenete – nećete požaliti. Uvijek se može nešto ukusno pojesti, popiti, odmoriti dušu i tijelo diveći se tom okruženju. (Sad mi je na pamet pao jedan kafić u Grožnjanu s kojeg puca veličanstven pogled kojeg nikako ne mogu uhvatiti fotićem, to se jednostavno mora uživo vidjeti (spremam jedan tekst i o njemu)).

istarski festival pršuta

Općina istarskog pršuta

Ostanimo u Tinjanu, općini istarskog pršuta. Tamo nas je dočekao ljubazni domaćin iz Općine i proveo kroz povijest festivala. Ovo im je prvo ljetno izdanje, s obzirom da se festival pršuta inače održava u listopadu. On je međunarodnog karaktera i puno je veći od ovog ljetnog. No, moram reći da je ovaj ljetni imao onaj pravi domaći seoski ugođaj: sjedilo se na sjenu, stolovi su bili od paleta, a kako je sunce zalazilo tako su se palile svijeće i lampice i ugođaj je postajao sve romantičniji. Dio festivala bio je prilagođen i djeci: kids corner opremili su stolicama i stolovima iz vrtića, s bojicama i drugim stvarima za razonodu. Pohvalno!

Dok je u pozadini svirala muzika, u šatoru su se rezali i degustirali pršuti, jedan bolji od drugog. I to potpuno besplatno! Uz pršut, mogli su se probati i sirevi, maslinova ulja i kolači. Zaista mali raj na Zemlji. Barem za mene. I sve ostale koji su se tada mogli zateći u Tinjanu. Tako nekako i kaže pjesma benda “Kravate”:

“Samo anđeli znaju kako je u raju
Samo anđeli nebeski.
Samo anđeli znaju kako je u raju
Samo anđeli, a i svi
Što su jednom bar Istru vidjeli”

P.S. Jeste li znali da je istarski pršut jedinstven u svijetu? Za razliku od drugih, on se suši bez dima i to najmanje godinu dana. No za njegovo kušanje nećete morati čekati godinu dana – sljedeći sajam je već u 10.mj.

Vidimo se tamo!
Vaša Tea,
Mamika

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

1 Comment

  1. […] ljetnog izdanja festivala pršuta (na kojem smo se lijepo proveli) otišli smo posjetiti i njenog starijeg brata, a to je […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)