Brza pita od špinata i sira
Pita od špinata i svježeg sira zaista se brzo priprema, a može se jesti kao glavno jelo ili prilog.
SASTOJCI:
1 pakiranje svježih kora (listova) za pite i savijače
400-500 g špinata (svježeg ili zamrznutog)
500 g svježeg sira
300-400 g milerama ili kiselog vrhnja
žličica soli
1 jaje (+ 2-3 žlice vrhnja)
Malo maslaca
PRIPREMA:
1.Pleh u kojem će se pita (savijača/štrudla) peći premazati s malo ulja da se ne zalijepi, a pećnicu upaliti na 180 stupnjeva.
2.Svježi špinat narezati na trakice pa na kratko prodinstati u tavi da povene, dodati ga u smjesu sira, vrhnja i soli i promiješati. (Ako je smrznuti, treba ga odmrznuti i procijediti s rukama pa dodati u smjesu sira, vrhnja i soli).
3.Staviti 2 lista tijesta na pleh i „pobacati“ hrpice nadjeva na različita mjesta na listovima, ne treba premazati cijelu površinu.
4.Preko toga staviti opet 2 lista i na njih hrpice nadjeva i tako dok se ne potroši sav nadjev (moguće da će ostati višak listova).
5.Na vrhu neka budu listovi, a njih premazati smjesom jaja i vrhnja (umutiti).
6.Na to naribati malo maslaca i staviti peći 20-30 minuta, ovisno o pećnici, dok ne poprimi zlatno-žutu boju i rubovi budu smečkasti.
Svinjski lungić
1.Meso treba očistiti od žilica i marinirati najmanje 1 h, a poželjno bi bilo preko noći. Za marinadu koristiti maslinovo ulje i puno suhih začina.
2.Nakon što se lungić marinirao, upaliti pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije.
3.Lungić u komadu ispeći na tavi, sa svih strana, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
4.Staviti ga u pećnicu i peći 15-20 minuta. Ne smije se prepeći ni isušiti.
5.Ostaviti ga 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da se sokovi unutar mesa stabiliziraju i ne iscure van.
6.Može se jesti uz razne priloge ili pak ubaciti u umake.