Čokoladni tart prava je poslastica za ljubitelje čokolade. Čokoladna podloga, čokoladna krema i malo slanog karamela za ravnotežu.
Znate li razliku između tarta i torte? Koliko sam ja shvatila razlika je sljedeća:
-tart je nalik piti, ima jedan sloj tijesta (najčešće prhkog) preko kojeg ide nadjev
-torta može imati više „katova“ i puni se raznim kremama i nadjevima
SASTOJCI:
240 g keksa poput Petit beurre
30 g kakao praha
200 g maslaca
200 g šećera
500 ml vrhnja za šlag
300 g čokolade za kuhanje
PRIPREMA:
1.Pećnicu upaliti na 200 i pripremiti podlogu tarta („biskvit“) tako što se keksi usitne u blenderu i pomiješaju s kakao prahom i rastopljenim maslacem.
2.Smjesu utisnuti u kalup (ja sam ovdje koristila klasični okrugli stakleni kalup) i staviti peći na 10 minuta.
3.Dok se podloga peče, pripremiti karamel: u mali lonac staviti 200 g šećera i miješati ga na najslabijoj vatri dok se skroz ne otopi. Nakon toga dodati 90 g maslaca i miješati dok se ne otopi i sjedini. Dodati 120 ml slatkog vrhnja i stalno miješati da ne zagori. Kad zakipi, maknuti s vatre, dodati pola žličice soli i ostaviti da se malo ohladi (ne do kraja). POLA karamela preliti preko tarta i staviti u frižider da se stisne. (Ostatak se može koristiti za druge kolače, za kavu i sl.Može se raditi i bez karamela, ako vam je komplicirano.)
4.Za to vrijeme pripremiti ganaš na način da se u lončiću ugrije preostalo vrhnje za šlag (380 ml) do vrenja, makne s vatre i umiješa 300 g čokolade za kuhanje.
5.Preliti ganaš preko tarta i staviti na hlađenje, najbolje preko noći.
6.Po želji za ukras staviti mljevene bademe / lješnjake / orahe…
Za još čokoladnih recepata kliknite ovdje.