Recepti

Humus ili namaz od slanutka

Humus u umjetničkom okruženju

Kad je u pitanju priprema hrane, volim kad je hrana brzo gotova i fina, a ako je još i zdrava – to je bonus. Takav je i ovaj namaz: brz, fin, zdrav, a i djeca ga vole. Možete ga koristiti umjesto kupovnih pašteta, ali i kao umak za meso, namaz za sendviče, itd. U originalnom receptu ide još i tahini (tj. pasta od sezama), ali ja to nikad ne kupujem i ne kompliciram. Gdje god da sam probala humus imao je nekako grahast okus, ali ovaj to nema.

Dakle, humus nije zemlja za cvijeće, jer to ne jedemo, ali jedemo namaz od slanutka.

Sastojci za humus

Dvije konzerve slanutka od 400 g

1 režanj češnjaka

sok pola limuna (ili limete koju sam ja ovdje koristila, jer volim živjeti na rubu)

50 ml maslinovog ulja

pola žličice soli

1 ili 2 pomagača (ili odmagača)

beba pomaže u pripremi humusa

Priprema

Sve sastojke (osim pomagača, oni će vam pomagati u kušanju i odmagati u fotografiranju) staviti u blender i miksati nekoliko minuta dok se sve ne sjedini i ne dobijete glatku smjesu. Ako vam je pregusto, dodati malo vode (1 ili 2 žlice).

Umjesto konzerviranog, može se koristit i običan, sirovi slanutak, koji je potrebno dugo kuhati, a dan prije namočiti, kao i grah npr.

Humus i rikola

Slanutak obiluje vitaminima i mineralima, pa ga je preporučljivo uvesti u prehranu. Može ga se koristiti u pripremi juha, salata, umaka pa i deserata.
Gotov humus
Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

2 Comments

  1. […] iz konzerve koji vam ostane možete iskoristiti za izradu namaza od slanutka – humusa (recept se nalazi na blogu), a tekućinu iz konzerve – za izradu veganskog čokoladnog […]

  2. […] popodne, kako bi nam se do jutra ohladio, a na njega obožavamo mazati humus (za recept klikni ovdje) ili sirni namaz. Uz šalicu kave i dobru knjigu poput ove (Kreativniji ste nego što mislite) dan […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)