Ovaj desert je nastao kada sam za svoj rođendan trebala pripremiti nešto i za frendicu veganicu. Kako sam sebi napravila Ferrero Rocher tortu tako sam došla na ideju da pokušam napraviti neki desert ala Ferrero Rocher koji će moći pojesti i vegani. Jako se brzo sprema i ne jedu ga samo vegani, nego svi. Nemojte da vas odbije naziv, jer kad jednom ovo probate – htjet ćete još i još. Ima samo 4 sastojka i jako je zasitan.
Slanutak iz konzerve koji vam ostane možete iskoristiti za izradu namaza od slanutka – humusa (recept se nalazi na blogu), a tekućinu iz konzerve – za izradu veganskog čokoladnog moussea, a recept je slijedeći:
Sastojci
Tekućina iz 1 velike (800 g) konzerve slanutka
240 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje
1 žlica agavinog sirupa (ili meda, ako vam desert može biti i “običan”, a ne veganski)
3-4 žlice grubo mljevenih lješnjaka
Priprema
1.Vodu od slanutka (koja se inače naziva i aquafaba) miksajte sve dok ne dobijete čvrsti “snijeg”, kao od bjelanjaka.
2.Čokoladu otopite na pari, malo ju ohladite i dodajte sirup (ili med).
3.Smjesu postepeno dodajte u snijeg te miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
4.Sada imate čokadni mousse, kojeg možete rasporediti u čašice i staviti u frižider na hlađenje na barem sat vremena.
5.Prije posluživanja čokadni mousse pospite s lješnjacima. To radimo tek sada jer bi od stajanja lješnjaci potonuli skroz na dno.
Dobar tek i uživajte!
[…] njega, probajte i čokoladni kuglof, tortu od čokolade i kikiriki maslaca, veganski ferrero ili pak sočnu tortu od čokolade i […]
[…] vrućina vani udara toliko da ne palim ni štednjak, a kamoli pećnicu, vrijeme je za salatu. Šopsku salatu obožavam. Kao i grčku. […]