Kolač od mrkve je nešto što me prije nije privlačilo, jer nisam mogla zamisliti da mrkva može biti ukusna, a kamoli da se od nje može napraviti fini kolač. No, sve treba probati, pa tako i mrkvu u kolač naribati.
Ono što je super kod ovog kolača je što pogodan za nošenje po svuda – u dječje parkove, na put, na posao ili pak nekome u goste. Gdje god ga odlučili pojesti – pojest ćete ga brzo i napraviti još jedan, pa još jedan…
Sastojci
250 g maslaca
150 g šećera
4 jaja
400 g mrkve
400 g brašna*
Pola praška za pecivo
1 žličica cimeta
*obično bijelo brašno možete zamijeniti s pirovim ili pak jednu trećinu zamijeniti s mljevenim bademima ili zobenim pahuljicama
Priprema
1.Upaliti pećnicu na 180.
2.Maslac i šećer izmiksati. (Maslac bi trebalo ostaviti više sati na sobnoj temperaturi ili ga omekšati u mikrovalnoj, inače se neće moći miksati.)
3.Dodati jaja i miksati.
4.Mrkvu naribati i dodati ju u smjesu. Umiješati. (Može se ribati kao sir ili na još sitnije.)
5.Dodati brašno, prašak za pecivo i cimet. Sve izmiješati žlicom.
6.Smjesu staviti u kalup i peći oko 45 min (test čačkalicom je li gotovo). Ja koristim silikonski kalup, jer se na njega ništa ne lijepi. Ako se koristiti neki drugi, treba ga premazati maslacem, pobrašniti i istresti brašno van, da se nebi zalijepilo.
7.Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i nakon toga ga držati u frižideru, lakše će se rezati.
Kolač od mrkve poslužite uz šalicu čaja ili kave i uživajte!