Još jedne zobene kekse (od samo 3 sastojka) pronađite ovdje – Zobeni keksi s kikiriki maslacem.
Tražila sam inspiraciju za pisanje novog teksta i onda je ona prohodala. Samo tako, iz čistog mira, kad ju nitko nije nagovarao. Falila su joj 3 dana da napuni 19 mj. Nije po “PS”-u, nije po “JUS”-u, nije po ničemu, nego po njenom, kako sam i očekivala i o tome pisala. Rekla sam sama sebi da ću joj za taj veliki događaj pripremiti nekakav kolač, na to me inspirirala blogerica Domaćica. Sjećam se da je i ona napravila nešto kad je njezin dječačić prohodao. Točnije, napravila je Pitu hodalicu, po uzoru na grčki običaj prema kojem se u čast djetetovog prohodavanja napravi kolač koji se kod njih naziva Perpatopita. No, to me ponukalo da vidim ima li i kakvih drugih običaja.
Tako npr. u ovim našim ex-yu krajevima postoji običaj da, kad dijete prohoda, mama peče kolač koji se zove postupaonica ili postupača (po riječi stupati, koračati). Nakon toga okupi svoju djecu i djecu iz susjedstva koja već hodaju, razlomi kolač iznad glave djeteta koje je prohodalo i podijeli ga svoj djeci, susjedima i prijateljima, za dugo i veselo djetetovo hodanje.
Kako mi imamo samo Zlatiku, onda su se ovi zobeni keksi našli milosti i nemilosti njenih ruku:
Zobeni keksi s jabukama
Sastojci
100 g zobenih pahuljica
100 g brašna (bijelog ili pirovog)
1 vanilin šećer
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
1 žličica lanenih sjemenki (po želji)
prstohvat soli
1 jaje
25 g kokosovog ulja
90 ml mlijeka
60 g meda (ili nekog sirupa poput javorovog ili agavinog)
1 veća jabuka
Priprema
1. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Pomiješajte (sa žlicom ili špatulom) zobene pahuljice, brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i cimet. Nakon toga dodajte jaje, kokosovo ulje, mlijeko i med te sve zajedno pomiješajte (može i rukama).
3. Ogulite jabuku, narežite ju na kockice veličine cca 1×1 cm (ili manje) i umiješajte ih u prethodnu smjesu.
4. Smjesu ostavite 15 minuta u hladnjaku, da se malo stisne.
5. Stavite papir za pečenje na pleh, te pomoću žlice oblikujte kuglice (veličine kuglice za sladoled) i istisnite ih rukom ili vilicom da budu debele 1 cm.
6. Pecite ih 12-14 minuta, pa ako imate pećnicu kao i ja, okrenite pleh da se i keksići s druge strane zapeku, još 2-3 min. Gotovi su kad malo potamne.
7. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade i uživajte! Dobije se oko 14 keksića, koji su zapravo više nalik kolaču od biksvita, nekako su spužvasti, i jako ukusni,
8. Ukoliko ih ne pojedete odmah sve, mogu stajati u frižideru nekoliko dana.
Na kraju, keksi su više neka mješavina između keksa i biskvita, što mali (a i veliki) puno vole.
P.S.uživo izgledaju kao pljeskavice sa sirom 🙂
Inspiracija za ovaj recept bili su mi keksi od Matejke s bloga Like chocolate.
[…] što je super kod ovog kolača je što pogodan za nošenje po svuda – u dječje parkove, na put, na posao ili pak nekome u goste. Gdje god ga odlučili pojesti – pojest ćete ga […]
[…] Zobeni keksi od samo 3 sastojka. I ne peku se! Praktični su za ponijeti u parkić, na plažu ili na posao. Brzo gotovi. Imaju okus po Snickers čokoladicama, pogotovo ako ih se umače u otopljenu čokoladu. […]