Pire od bundeve može se napraviti na 2 načina: kuhanjem ili pečenjem. On je slatkast, pa to treba imati na umu kad se poslužuje uz slana jela (ako se radi od butternut/ muškatnoj ili sličnoj bundevi).
KUHANJE
1.Bundevu prerezati po pola i sa žlicom očistiti od koštica (postrugati koštice van).
2.Oguliti ju sa spravicom za guljenje krumpira.
3.Narezati ju na kockice veličine oko 2×2 cm, staviti u lonac s vodom i kad zakipi kuhati 15 minuta.
4.Ocijediti i smiksati sa štapnim mikserom ili u blenderu.
PEČENJE
1.Bundevu očistiti, oguliti i narezati na kockice.
2.Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje i po njemu rasporediti kockice (tako da ne budu jedna na drugoj).
3.Peći u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta (probati s vilicom je li gotovo: ako je mekano i vilica lako ulazi unutra- onda je gotovo).
4.Ostaviti da se ohladi.
5.Smjesu staviti u blender, kratko miksati i tako nastane pire.
ILI
Bundevu prerezati po dužini, staviti na papir za pečenje licem prema dolje i peći u pećnici 45 minuta na 180 stupnjeva.
ZA ŠTO SE MOŽE KORISTITI?
-prefina juha od bundeve
-kao umak za tjesteninu (dodati sol, papar i maslinovo ulje i sve skupa pomiješati sa skuhanom tjesteninom)
-umak za rižoto (isto kao za tjesteninu)
-njoki
-muffini
-biskviti (ovdje treba dodati više brašna nego inače jer bundeva dosta navlaži tijesto)
-keksi
-krema za kolače i torte
-dodatak toplim napitcima poput čaja ili kave – često se koristi za izradu “Pumpkin spice latte” (kave s okusom pite od bundeve), koji je u Americi jako popularan, a za koji vam recept donosim u sljedećem postu jer me oduševio okus i kombinacija kave sa tipičnim jesenjskim začinima: cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić i dr. Taj začin se naziva još i “Pumpkin pie spice” ili “Začin za pitu od bundeve”. Totalno je jesenski, idealan za trenutke kada se samo želimo zagrnuti s dekicom i gledati film ili pak uživati u zvukovima jesenje kiše.
Pire od bundeve se može i smrznuti pa koristiti po potrebi.
[…] (a možete i kupiti začin za medenjake koji je vrlo sličan) i pire od bundeve:Pumpkin pie spicePire od bundeve2.Zatim skuhati kavu po želji (preporuča se neku instant kavu, ne tursku zbog taloga), za 1 […]
[…] ovaj brzi kruh od bučinog brašna? Nije li lijepo imati svoj topli, friško pečeni kruh za samo jedan sat? Da samo mogu […]