Torta od mrkve, najsočnija koju sam jela i jedna od najboljih torti koje sam ja ikada napravila, a stvarno volim raditi torte. O tome sam pisala još prije 2 g. ovdje.
SASTOJCI ZA BISKVIT
260 g brašna (stavila sam 180 pirovog i 80 bijelog)
Pola vrećice praška za pecivo (7 g)
1 žličica sode bikarbone
2 žličice cimeta
Prstohvat soli
200 g šećera (stavila sam pola šećera u prahu, a pola kristalnog)
————————————————–
180 ml maslinovog ulja (može i običnog)
80 g grčkog jogurta
4 jaja
Ekstrakt/aroma vanilije (po želji, može i bez)
400 g mrkve
SASTOJCI ZA KREMU
250 g maslaca
400 g sirnog namaza / krem sira (ABC, Philadelphia i sl.)
100 g šećera u prahu
Sok pola limuna
Po želji malo arome/ekstrakta vanilije
PRIPREMA BISKVITA
1.Upaliti pećnicu na 180 stupnjeva.
2.Pomiješati suhe sastojke (ovi iznad crte) u jednoj zdjeli, a mokre (ovi ispod crte) u drugoj zdjeli. Mrkvu naribati na sitnom ribežu, ne onom velikom za sir, nego na onom s druge strane, na kojem bi ribali češnjak ili sl.
3.Kalup za pečenje premazati s malo maslaca i posuti šakom brašna, istresti višak brašna (da se biskvit ne zalijepi).
4.Spojiti sve sastojke u jednoj zdjeli, dobro izmiješati i uliti u kalup za pečenje.
5.Peći 25-30 min. Provjeriti sa čačkalicom je li biskvit pečen. Ostaviti 1-2h da se ohladi.
PRIPREMA KREME
1.Maslac mora biti sobne temperature kako bi se lako pomiješao s krem sirom.
2.Sve sastojke staviti u jednu zdjelu i mikserom izmiješati. Možda će biti malo mrvičaste strukture, ali nema veze, okus je najbitniji.
SLAGANJE TORTE
1.Kad se ohladio, biskvit prerezati po pola, vodoravno, kako bismo dobili 2 kata torte.
2.Pola kreme namazati na jedan kat, a s drugom polovicom premazati drugi kat i zagladiti okolo tortu.
3.Staviti u hladnjak da se ohladi, najbolje preko noći.