teran wine & walk
Eat & go, Mamin svijet, Priče

Teran Wine & Walk: vinska šetnja, zalogaji i predivna priroda Motovuna

Jesen je u Istri čarobna. U isto vrijeme šušti crveno lišće u vinogradima i bliješti Sunce nad toplim morem. 

No Istra nije samo Sunce i more. Ona krije i prelijepu unutrašnjost koju otkriva sve više ljudi. Jedno takvo mjesto je i Motovun. On nas je dočekao tajanstven i obavijen maglom, kao što to često radi.

Možda vam je već poznat pogled na Motovun i njegove zidine. Možda ste i šetali njima i beskrajno uživali u pogledu na Učku ili more.

No, jeste li znali da Motovun, osim terana, čuva i priču o jednom pravom divu?

Naime, prema legendi, u okolici Motovuna, živi div Veli Jože. On je veliki borac za slobodu, koji nas stalno podsjeća da je sloboda najvažnija ljudska vrijednost koju nikada ne bismo smjeli tržiti za novac, kao ni postati robom na bilo koji način.

Ta priča potječe još od vremena kada Istra nije bila slobodna, a drugi su narodi iskorištavali njena prirodna bogatstva poput vina.

No, u današnje vrijeme u potpunoj slobodi možemo uživati u istarskim vinima. 

Tako sam i ja svoje uživanje u vinima odlučila provesti na prvom Teran Wine & Walk -u, vinskoj šetnji koja se održala na skoro 12 km dugoj stazi. Kroz vinograde i maslinike Motovuna. Glavna zvijezda ove avanture bio je Teran, stara istarska sorta grožđa, od koje se radi vino rubin-crvene boje (a od njega prefini Teranino). No, jeste li znali da je motovunski teran bio lijek za slabokrvnost? Mogao se dobiti u ljekarni kao većina današnjih lijekova. (Pametni su bili ti naši stari.) 

A teranu su društvo pravili i malvazija, muškat i cabernet sauvignon. Predivna vrhunska vina motovunskih vinarija.

Našu vinsku avanturu započeli smo okupljanjem ispred bajkovitog hotela i vinarije Roxanich. S njihove terase pruža se pogled na kraj u kojem se miješaju boje bijele magle, još zelenih vinograda i crvene zemlje.

Od tamo smo krenuli u solo šetnju, koja je jednim dijelom vodila po Parenzani, nekadašnjoj pruzi koja je vodila od Poreča do Trsta. Danas je poznata kao Put zdravlja i prijateljstva, a služi za šetače i bicikliste. I vinske avanturiste poput nas.

S obzirom na to da smo malo promrzli na početku šetnje, jedva smo čekali doći zagrijati se na prvu postaju, od njih čak 7. Naime ovaj Teran Wine & Walk u ponudi je imao lokalnih 9 vinara, na 7 postaja, a hrana je upotpunila pravi istarski doživljaj:

-brusketi s namazom od tartufa

-fritaja s gljivama

-pašta sa šugom od divljači

-istarska maneštra

-kiseli kupus sa suhim mesom

-plata sireva

-štrukolo s jabukama

Zamislite samo scenu da grickate hrskavi brusket s namazom od tartufa, u ruci držite čašu malvazije i gledate ravno u magični Motovun. 

Ili pak da jedete topli šugo od divljači, pijete tamni teran dok sjedite na klupici u prirodi, konačno uživajući u sunčanom pogledu na Motovun. Izgleda tako blizu, kao da ga možete rukom dodirnuti. Ne mogu odlučiti kada je ljepši, svaka prirodna pojava prikazuje ga u drugom svjetlu, s drugim licem. I svako je najljepše.

Ova vinska avantura trajala je oko 7 sati, skoro jedan radni dan. Pa vi recite da je piti vina i uživati lako, da to može svatko. Čak ni ja nisam uspjela kušati sva vina, no doživljaj magične zemlje Istre nešto je što se mora iskusiti.

Očekivala sam super vina i finu hranu. Prirodu koja je na mnogim mjestima netaknuta. Zelene i smeđe vinograde, šetnju kroz tunel Parenzane. No, nisam očekivala da ću upoznati toliko divnih ljudi. 

Vinska uživancija zvana Wine & Walk idealna je za društva, partnere, ali i solo izletnike. Ne brinite, ako dođete sami, kao ja, sigurno ćete upoznati nekog zanimljivog i dragog, pa ipak vas veže ljubav prema dvjema stvarima: Istri i njenim prefinim vinima.

A kao posebnu kategoriju uživatelja ove avanture vidim mame. Skupinu mama koja je željna druženja sa svojim prijateljicama, koja žudi za malo opuštanja i odmakom od prenatrpane svakodnevice.

Stoga, ako vas zanima kako je to izgledalo, ovdje pogledajte službeni video Wine&Walk-a.

A s obzirom na to da se uskoro bliži Advent, vrijeme koje volimo provesti posjećujući Božićne manifestacije diljem Hrvatske, nekako mi se čini da bi onaj u Motovunu mogao biti nešto zaista posebno. Ipak će ga, iz nekog prikrajka, nadgledati jedan div. Tajanstveni stanovnik Veli Jože.

Jer kako pjeva Klapa Motovun:

“Jer to je zemlja tartufa i vina,
Velog Jože i boškarina,
zemlja kažuna i maslina,
to je moja Terra magica.”

P.S. Ako i vi želite pokrenuti svoj blog ili želite da ja pišem ovakve tekstove za vas, kliknite ovdje da vidite kako vam mogu pomoći.

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)