focaccia sa smokvama
Recepti

Focaccia sa smokvama

Focaccia sa smokvama je nešto skroz drukčije od onoga na što ste navikli – ona nema ni maslinovog ulja ni ružmarina. Ona je slatka pogača, a umjesto maslina i rajčica – u njoj su smokve! Najfinija je onako topla, kad malo odahne od pečenja, uz kavu ili čaj. Sočna, mirisna, utješna.

SASTOJCI:

Pola vrećice suhog kvasca (ili trećina svježeg)
330 g brašna (ja sam koristila crno 260 g i kukuruzno 70 g)
1 šalica tople vode
50 g šećera
2 žlice maslinovog ulja
Pola kile svježih smokava

PRIPREMA:

1.Kvasac staviti u malo toplog mlijeka i pustiti da se digne.
2.Pomiješati kvasac s ostalim sastojcima (osim smokvi) i ostaviti na toplom mjestu da se tijesto udvostruči (oko 1h). Tijesto će biti malo vlažno i gnjecavo, ali takvo treba biti.
3.Odvojiti 6 ljepših smokvi, a preostale razrezati na cca 6 komada i umiješati ih u dignuto tijesto.
4.Tijesto izliti u kalup za pečenje (pravokutni oval, veličine A4 papira) (na kojem je papir za pečenje ili ga premazati maslacem i posuti s malo brašna da se ne zalijepi).
5.Pećnicu upaliti na 220 stupnjeva.
6.Na površinu tijesta utisnuti onih 6 smokvi, koje treba prerezati po pola i utisnutu s razrezanom stranom prema gore.
7.Peći oko 20-25 minuta i ostaviti bar 10 minuta da se ohladi.

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)