Fritaja sa šparogama pravi je vjesnik prljeća. Danas vam ih donosim pripremljene na način kako me moj tata učio. Čim započne proljeće, a prestane kiša, on se probija kroz grmlje i šikaru, te sav izgreban, ali ponosan, donese najljepši istarski buket – onaj sa šparogama. Mi ih najčešće jedemo u fritaji, koju pak pripremamo i za doručak, ručak i večeru, ovisi kada nam se jede.
Sastojci za 2 osobe
Vrijeme pripreme: 10 min Vrijeme kuhanja: 15 min Ukupno vrijeme: 25 min
2 žlice maslinovog ulja
1 ili 2 režnja češnjaka
100 g slanine
50-100 g očišćenih šparoga
1 dcl bijelog vina
5 jaja
1 dcl mlijeka
Žlica maslaca
Priprema
1.Ugrijte ulje i dodajte nasjeckani češnjak.
2.Čim češnjak zamiriši ubacite nasjeckanu slaninu, pržite minutu-dvije i dodajte šparoge.
3.Nakon 5 minuta zalijte s vinom i kuhajte još 2 minute da alkohol ispari. Vino se dodaje da oslabi gorčina šparoga.
4.Umutite jaja, dodajte soli i papra po želji, ulijte mlijeko u jaja i dobro promiješajte.
5.Izlijte u tavu, povremeno miješajte dok ne bude gotovo.
6.Ugasite, dodajte žlicu maslaca i promiješajte.
Dobar tek i uživajte!
Fritaja je nastala u Delimano dubokoj tavi Stone Legend CopperLUX, koja provodi toplinu jako brzo i jako puno, pa se preporuča da se koristi s manje energije nego što je uobičajeno. Ja sam fritaju pekla na najmanjem ringu na plin (a inače bih koristila srednji). Palac gore za uštedu energije i vremena!
Fritaja sa šparogama jedno je od mnogih tradicionalnih istarskih jela, a druge recepte možete pronaći klikom na ovu poveznicu.
[…] našoj Istri nekada jelo, a onda to i prenijeti vama. Za sada sam pripremila i objavila recepte o fritaji sa šparogama i […]