U zadnje vrijeme volim isprobavati tradicionalna istarska jela. Želja mi je naučiti što se u lijepoj našoj Istri nekada jelo, a onda to i prenijeti vama. Za sada sam pripremila i objavila recepte o fritaji sa šparogama i pandešpanji.
Ovaj put na red je došla istarska nadeva – što bi zapravo bio nadjev. Njime se punila kokoš, koja se kuhala u komadu, tako da se odjednom dobilo 3 obroka – juha, meso kokoši i nadeva kao prilog.
No, nadeva se može i sama pripremiti, kao što sam ja ovog puta. Samo ju je potrebno skuhati u juhi, te pripremiti neki umak za nju. Moj je izbor bio umak od šparoga i špeka, koji sam pripremila u Delimano CopperLUX tavi. No, koliko sam primijetila istražujući, nadeva ide dobro i uz umak od hrena ili paradajza, što se inače tradicionalno priprema uz meso koje se kuhalo u juhi.
Sastojci za nadevu za 2 osobe
200 g krušnih mrvica
100 g naribanog tvrdog sira (parmezan, Grana padano, tvrdi kravlji sir)
2 jaja
1 žlica maslinovog ulja
2 žličice soli i malo papra
Sastojci za umak sa šparogama
80 g špeka (slanine)
vezica neočišćenih šparoga
2 dcl vrhnja za kuhanje
soli i papra po želji
Priprema nadeve
1.Prije nego započnem raditi nadevu, skuham neku povrtnu ili pileću juhu, tako da u njoj mogu kuhati nadevu. Može se kuhati i u vodi, ali onda nije tako fina.
2.Pomiješati sve sastojke za nadevu. Dobije se mokra i mrvičasta masa.
3.Oblikovati komadiće tijesta u obliku ćevapa, na način da se smjesa stišće u dlanu kao da se želi ocijediti. Staviti kuhati u juhu na 15 minuta.
4.Narezati na šnite i preliti umakom.
Priprema umaka
1.Umak treba raditi dok se nadeva kuha, tako da budu gotovi otprilike u isto vrijeme. Na malo maslinovog ulja kratko se preprži špek, pa se dodaju šparoge.
2.Nakon par minuta treba uliti vrhnje za kuhanje, začiniti po želji i kuhati još par minuta.
3.Preliti preko nadeve i uživati u jelu.
Bilo bi odlično da se posluži uz neko vino, istarsko naravno 🙂
P.S. Ne zaboravite – najvažniji sastojak svakog obroka je ljubav! Do all things with love.
[…] minuta (ovisno o veličini), ocijediti i pomiješati s nekim umakom. Najbolje pašu uz umak od šparoga, divljači ili […]