Budući da nam uskoro dolazi Djed Mraz* bio bi red da mu pripremimo najfinije kekse. Ipak on uveseljava milijune djece širom svijeta (male i velike), a i jako se puno naradi u ovom razdoblju, pa mislim da zaslužuje omastiti brk ovako finim i hrskavim keksima kada nam dođe u posjetu.
Sastojci
250 g brašna
250 g mljevenih badema
100 g šećera u prahu
230 g svinjske masti
Prstohvat soli
Priprema
1.Bademe sameljite (ali ne skroz do kraja, neka ostanu komadići koji će se fino osjetiti dok ćete jesti kekse) (ili kupite gotovo bademovo brašno) i tostirajte ih u pećnici pola sata na 120 stupnjeva. Ostavite da se ohladi.
2.Samljevene bademe stavite u jednu posudu i dodajte brašno, šećer u prahu i sol, te sve skupa promiješajte.
3.Dodajte svinjsku mast i zamijesite tijesto. Možda će vam se u početku činiti da tu nešto ne valja, da se mast nikada neće spojiti s brašnima, ali hoće, za koju minutu.
4.Tijesto treba staviti na prozirnu foliju i razvaljati u obliku valjka, promjera oko 4-5 cm, otprilike kao na fotografiji niže:
5.Ostavite tijesto sat vremena u frižideru, da se stisne i da se kasnije može lakše oblikovati.
6.Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto prerežite na 4 dijela, pa svaki dio na još 5 dijelova, kako biste dobili 20 komada. Svaki uzmite i oblikujte kuglicu od njega. Stavite na papir za pečenje. Pecite 15 minuta.
Tijekom pečenja, kuglice će se smanjiti kao da su se rastopile i dodirivat će jedna drugu, ali svejedno će se ispeći.
7.Kad se ohlade, pospite ih šećerom u prahu.
Preporučam da ih sakrijete od ostalih ukućana, jer su toliko fini i hrskavi, da sigurno neće dočekati djeda Mraza.
P.S. Ne zaboravite na čašu mlijeka za našeg Djedicu!
*u našoj kući to je oduvijek bio Djed Mraz i ostat će takav. Vi ga slobodno nazovite Božićnjakom ili nekim trećim imenom, nebitno je ime, bitno je veselje koje u vama izaziva
[…] sreća da Djed Mraz ne postoji, jer bi se sreli negdje u stanu dok ja u sitne sate raznosim čistu robu po […]