Eat & go

Slatka Istra – najslađi festival u Istri

Došla sam na svoje. Nakon isprobavanja pašte, pršuta i rajčica po istoimenim festivalima, došla sam i na festival slatkoga pod nazivom “Slatka Istra”. Radi se o tradicionalnom festivalu koji se održao po 23. put. Mjesto rada bila je idilična Vižinada, kojom su se širili mirisi friško spremljenih kolačića.

Slatka Istra je manifestacija koja njeguje tradiciju istarskog kulinarstva i koja svojim mirisima i okusima vraća u neka stara vremena, a posjetitelje upoznaje s običajima, predivnim krajolikom (s kojeg puca prekrasan pogled na Motovun) i na daleko poznatim gostoprimstvom.

Ove godine na festivalu su se birale najbolje fritule, kroštule, pince, povetice, pandešpanje, bucolaji i cukerančići i to između 240 izloženih primjeraka.

Slatka Istra

Prihod od prodaje spremljenih kolačiča išao je u humanitarne svrhe – za kupnju bilježnica učenicima osnovne škole u Vižinadi.

Mene osobno se najviše dojmilo to što su sami učenici organizirali svoj štand na kojem su prodavali svoje kolače i domaći sok od bazge, kako bi skupili novac za školske ormariće:

Slatka Istra

Budući da je jedan od ciljeva ovog festivala održavanje tradicije, organizatori su priredili radionicu izrade tradicionalnog istarskog kolača – bucolaja. Nju je vodila Flavia Vigini. Gledali smo kako se radi ovaj kolač od dizanog tijesta i vrijedno zapisivali savjete. Tako da vas u skoroj budućnosti čeka recept za bucolaje u mojoj izvedbi.

Bile su tu i radionice za djecu i razni glazbeni nastupi. Meni najdraži dio bio je kušanje proizvoda lokalnih vinara i maslinara na šterni (mjestu gdje se nalazi bunar i gdje se nekada prikupljala voda):

Slatka Istra

Do iduće Slatke Istre, idem isprobavati recepte i možda se odvažim pa se i ja prijavim za izbor najbolje slastice, kao prava Istrijanka!

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

1 Comment

  1. […] živimo u Istri i jedemo ih malo manje, jer ih je teže nabaviti (one iz trgovačkih lanaca ne ubrajamo u prave […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)