Pešt
Recepti

Pešt – dodatak maneštri ili namaz za kruh

Pešt

Pešt ili zaseka je dodatak jelima, koji se može staviti u razna jela poput maneštre (variva) i graha. Neki ga prethodno preprže na tavi, a neki stave direktno u lonac na početku kuhanja. Može poslužiti i kao izvrsno predjelo. Naime, on se koristi i kao namaz za kruh, a predstavlja pravu gurmansku deliciju ako ga se posluži na domaćem kruhu.

Pešt je dobio naziv po tome što sve sastojke treba peštati (tući) dok se ne dobije jednolična masa. Ako vam nije poznat pešt, sigurno vam je poznat Pesto Genovese. Naime i riječ pesto dolazi od talijanske riječ “pestare” što znači „samljeti, zgnječiti“. Dakle i pešt i pesto se usitnjavaju na iste načine kako bi se dobila kompaktna smjesa.

Radi se od 3 sastojka:

-špek (slanina) (što je bjelji to bolji, sa što manje mesnog dijela), oko 200 g
-češnjak, 3 režnja
-peršin, nekoliko listova

Priprema:

U blender se stave svi sastojci i miksaju dok se sve ne izmiješa. Ova količina je otprilike za veliki lonac od 5 l.
No, mogu se napraviti i veće količine pa ostatak zamotati u aluminijsku foliju i zamrznuti. Tako se uvijek može pri ruci imati pešt za razne potrebe.

Pešt
Pešt

Nešto slično postoji i u Međimurju gdje se zove zaseka.

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

1 Comment

  1. […] graha ili 2 konzerve)150 g ječma2-3 krumpira1-2 mrkveSuho meso, kosti i sl.1—2 lovorova listaPešt (špek, češnjak i peršin) (recept je ovdje)Nekoliko žlica šalše ili malo koncentrata rajčice […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)