Tijesto za pizzu, kao i samu pizzu, radim još od srednje škole, što znači oko 20 godina! Kroz to dugo vrijeme isprobavala sam razna tijesta i većinom sam ih pripremala odokativno. To je dovelo do toga da su tijesta nekad bila više fina, a nekad manje. Dok nisam otkrila ovaj savršen omjer za mekano i prefino tijesto za pizzu. Probajte!
SASTOJCI
Pola vrećice suhog kvasca ili četvrtina svježeg kvasca ili pola vrećice praška za pecivo
Malo mlijeka za kvasac (oko pola deci)
1 žličica šećera
330 g brašna (glatkog bijelog ili drugog)
1 žličica soli
2-3 žlice maslinovog ulja (ili drugog)
Oko 200 ml mlake vode
PRIPREMA
1.U đezvi zagrijati mlijeko i šećer, da bude toplo, a ne prevruće jer to smeta kvascu. Dodati kvasac i ostaviti par minuta da se digne. Ako se radi s praškom za pecivo, ovaj korak se preskače.
2.U veliku posudu staviti sve ostale sastojke i kvasac (ili prašak za pecivo) i dobro umijesiti. Ostaviti na toplom da se udvostruči (oko pola sata – 1 sat). (Ako se koristi prašak – ne ostavlja se da se diže nego se odmah razvalja i stavlja nadjev i ide na pečenje).
3.Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini i prebaciti u pleh za pečenje. Dodati paradajz i sastojke po želji. Peći u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva – oko 10-15 minuta, gotova je kad rub dobije zlatno-smeđu boju.