bojanje jaja
Recepti

Uskršnja jaja – bojanje jaja

bojanje-jaja

Bojanje jaja – od kad znam za sebe bojali smo jaja kupovnim bojama. To je bila tradicija. I ne kažem da je bilo loše, naprotiv, bilo je baš zabavno. Još i sad se mogu sjetiti mirisa jaja i octa kako se širi kućom. Nije to bio najdraži miris, ali znali smo što slijedi nakon toga – umakanje jaja u šalice s vodom, vađenje vrelih jaja, čekanje hlađenja, pa ljepljenje onih kupovnih naljepnica i na kraju premazivanje uljem da se sjaje.

No, sada je došlo vrijeme da promijenimo tradiciju i s našom malom obitelji napravimo novu.

Za početak, htjela sam dobiti bijela, jednostavna jaja, a zanimalo me i mogu li ih dodatno obojati nekim prirodnim tehnikama. Pod uvjetom da je sve jako jednostavno, a vidjet ćete da stvarno je.

bojanje-jaja

Sastojci

Jaja
Alkoholni ocat
Kurkuma
Crno vino

bojanje-jaja

Priprema

Bijela jaja

Za 10 jaja: u manji lonac staviti 2 šalice octa i 2 šalice vode. Kad zakipi kuhati 15 minuta i izvaditi ih da se osuše (u karton od jaja).

Žuta jaja

U lonac staviti 1 žličicu kurkume na 1 šalicu vode. Dodati i 1 žlicu octa. Zakuhati i ostaviti neka stoji preko noći.

Jaja bojana vinom

Ne znam koliki je točan omjer vina i vode, ali budući da sam imala neko vino koje nije za ništa drugo nego za bojanje, onda sam stavila šalicu vina, žlicu octa i pola šalice vode. Kad zakuha ostaviti u vodi neka što dulje stoji, najbolje preko noći. Nastat će neka nijansa crveno-ljubičasto-smeđe bojem ovisi o vinu koje se koristi, ali najzanimljivije je to što se jaja presijavaju kao da su premazana šljokicama.

bojanje-jaja

Sretan Uskrs i uživajte u stvaranju novih tradicija!

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)