Eat & go

Lavanda – mirisna ljubičasta ljepotica

Lavanda – ta ljekovita biljka prekrasne ljubičaste boje. O njoj sigurno možete puno saznati guglajući, pa vas neću daviti takvim informacijama.

Možda vam prvo na pamet padne jug Francuske i njena velika polja lavande? Ima toga i u Istri, koja je puno bliža, a možda i ljepša.

Lavanda
Lavanda i leptirić

No, jeste li i vi, kao i ja, prije bili netko tko ne voli miris lavande? Možda ju još uvijek ne podnosite? Nisam ni ja, do nedavno. Onda sam shvatila da mi zapravo smeta kad je lavande previše. Nju treba dozirati i u početku koristiti u malim količinama, dok nam se ne svidi. Nekima se možda nikada neće svidjeti i to je u redu, nismo svi isti. Neki ju koriste i u kolačima, a tada pogotovo treba biti oprezan s količinom (koristiti maksimalno 1 žličicu osušenih cvjetova lavande).

Zanimljivost je da lavanda cvate dva puta godišnje: prvi put bogatije i to krajem proljeća/početkom ljeta te drugi puta, slabije, krajem jeseni.

Ono što ovdje želim podijeliti s vama je nekoliko jednostavnih načina na koji ju možete koristiti:

1.Lavandu možete ostaviti u vazi bez vode, tako će se osušiti. Kad poželite ponovo osjetiti njen miris, malo protrljajte njezine suhe cvjetove i dom će opet lijepo mirisati.

2.Suhe cvjetove lavande možete spremiti u propusne ili platnene vrećice i držati ih u ormaru s odjećom i hranom, tako ćete se na prirodni način zaštiti od moljaca.

3.Svježu ili osušenu lavandu možete u obliku manjeg buketa držati u spavaćoj sobi za ljepši san.

4.Usisavanje s lavandom: ovaj zadnji savjet nastao je sasvim slučajno kad je Mia prosula hrpu osušene lavande po podu. Moja prva reakcija nije bila najpozitivnija, no nakon što sam usisala tu lavandu shvatila sam kako cijeli stan miriši i da je to zapravo dobra stvar. Od tada to radim svaki put- posipam malo lavande po podovima koje ću usisavati i na taj način tijekom usisavanja cijeli stan miriši po lavandi (umjesto po onim neugodnim mirisima usisavača).

Probajte primijeniti bilo koji od ovih savjeta, nadam se da će vam služiti.

Voli vas vaša Tea (Mamika)

Print Friendly, PDF & Email

Možda vam se svidi i...

Popularno...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)